Direct contact? Bel: +31 (0)6 53 95 51 52

Home > Blog > Veel stress? Schat in wanneer uw lichaam 'ho' z...

Veel stress? Schat in wanneer uw lichaam 'ho' zegt

Veel stress? Schat in wanneer uw lichaam 'ho' zegt

Heeft u veel stress van uw werk? Maar negeert u de symptomen? Er komt een moment dat te veel of te lang onder spanning staan, omslaat in forse gezondheidsproblemen. Dat moment kunt u enigszins voorspellen.

Doordenderen

Herkent u dit? U bent voortdurend moe, snel geïrriteerd en heeft minder plezier in uw werk. U ligt regelmatig wakker of heeft andere symptomen van stress. Maar u blijft in volle vaart doordenderen. Want het werk moet toch gedaan worden: het gaat goed met de zaak. Van specialist groeide u uit tot MKB-ondernemer of bestuurder. En dat brengt nieuwe taken, verantwoordelijkheden en omstandigheden met zich mee. Zoals coachend leiding geven en omgaan met kritiek.

Thuis klagen ze dat ze te weinig aandacht krijgen. En u heeft last van gezondheidskwaaltjes. Maar deze klus moet echt nog even af... Helaas vertrekt uw rechterhand naar een andere werkgever. En uw droomhuis komt te koop: dat wordt verhuizen. Een jaar later ontwaakt u op de intensive care van het ziekenhuis: een hartinfarct.

Dat kon u op uw vingers natellen

In 1967 onderzochten de Amerikaanse psychiaters Thomas Holmes en Richard Rahe de medische geschiedenis van meer dan 5.000 patiënten. Ze gingen na of stressvolle gebeurtenissen de oorzaak konden zijn van hun ziekte. Het antwoord was ‘ja’.

Aan de hand van dit onderzoek ontwikkelden ze de Social Reajustment Rating Scale. In het Nederlands: de Holmes en Rahe Stress Schaal. Deze is gebaseerd op een lijst van 43 meer of minder ingrijpende levensgebeurtenissen. Daaraan kenden Holmes en Rahe ‘stresspunten’ toe. Later is deze lijst ook op andere manieren onderzocht en bevestigd. Voorbeelden van levensgebeurtenissen en hun stress-score zijn:

  • Overlijden van de levenspartner: 100 punten
  • Echtscheiding: 73 punten
  • Aanpassingen op het werk: 39 punten
  • Meer of minder ruzies met de levenspartner: 35 punten
  • Kind verlaat huis: 29 punten
  • Verandering van woning: 20 punten
  • Kerstmis: 12 punten

Volgens Holmes en Rahe hangt een stress-score van minimaal 300 punten in twee jaar tijd vaak samen met ernstige ziekte, psychologische problemen en ongevallen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat Holmes en Rahe in de jaren zestig nog niet wisten, is dat uw beleving van levensgebeurtenissen ook een grote rol speelt bij de mate waarin u stress ervaart. En dat een opeenstapeling van kleine dagelijkse irritaties eveneens voor veel spanningen kan zorgen. Ze maakten in ieder geval wél goed duidelijk dat u bij veel of langdurige werkstress niet moet blijven doordenderen. Want voordat u het weet, bent u voor langere tijd uit de running.

Vraagt u zich af of u teveel stress heeft en gezondheidsrisico’s loopt? Doe dan de gratis 10 Punten Stress Test.